Harry Potter Magical Wand Cassie's lovely books: Dlouhé zimní večery #2 - Jmelí: způsob, jak někoho políbit (6)

21. prosince 2013

Dlouhé zimní večery #2 - Jmelí: způsob, jak někoho políbit (6)


Úžasný projekt vytvořený nikým jiným, než Táňou. Pokud byste se chtěli zapojit nebo dovědět něco více o daném projektu - zde naleznete, co hledáte.



Když jde o jmelí, nepatřím zrovna mezi ty, kteří ho musí mít pověšené všude. Ale to neznamená, že ho nemám ráda. Ovšem pokud je zlaté, stříbrné a jakkoli zabarvené, už ho moc nemusím. Nejradši mám právě to pravé zelené. A ne, vůbec o nesouvisí s tím, že moje nejoblíbenější barva je teď zelená :D

Pár zajímavostí?

Jmelí bylo svěřeno do opatrování bohyni lásky a lidem bylo navždy přikázáno líbat se pod jeho větvemi. Muž směl políbit každou ženu, kterou uviděl procházet pod jmelím. Po každém polibku utrhli společně jednu bobulku, až na tu poslední. S tou se pak jmelí nechávalo viset až do příštích Vánoc.

Políbení pod jmelím na Štědrý den má zajistit lásku až do příštích Vánoc a podle Keltů líbání pod jmelím zajišťuje také plodnost. Jmelí nosí štěstí tomu, kdo je jím obdarován, ne tomu, kdo si jej sám koupí. Darujete-li někomu o Vánocích kytičku jmelí, přinese mu to radost, lásku a ochranu před nemocemi. Do domu přináší jmelí štěstí, odvahu a lásku. Zvyk líbat ženy a dívky pod zavěšeným jmelím pochází pravděpodobně z Anglie a k nám se dostal ze sousedního Německa. V Norsku je jmelí symbolem usmíření. Tradice užívání jmelí jako vánoční dekorace k nám přišla z Anglie. Magickou moc mu přisuzovali již naši dávní předkové. Jmelí sloužilo k ochraně proti zlým duchům a k zajištění lásky a plodnosti.

2 komentáře:

  1. taky mám radši zelený než zlatý :D ale třeba teďka ho máme nakombinovaný půl na půl a vypadá to strašně hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravé je hold pravé :D Půl na půl? To zní zajímavě :)

      Vymazat

Za každý komentář budu jen ráda :) Pokusím se odpovědět na všechny :)

“We read to know that we are not alone”